Kerkelijke activiteiten
..Eper cantorij
Al langere tijd bestaat binnen de Grote Kerk gemeente de wens om een cantorij te hebben die een aantal keer per jaar de liturgie mee vorm geeft. De Eper Cantorij zou vooral in de categorie ‘enthousiaste gemeenteleden’ vallen. Een geschoolde stem is geen voorwaarde om mee te doen. Wel worden enthousiasme, de wil om samen zo goed mogelijk te zingen en daar ook samen structureel aan te werken verwacht. Als er voldoende belangstelling is, kunnen we een avond beleggen om te bespreken wat er praktisch mogelijk is. Als het je leuk lijkt om samen met een groep gelijkgestemden een muzikale bijdrage te leveren aan de kerkdienst, of als je hierover vragen hebt, stuur dan een berichtje naar epercantorij@gmail.com.
Een cantorij onderscheidt zich traditioneel van een (kerk-)koor door haar functie. Waar een koor een zelfstandig programma heeft en kan optreden in een kerkdienst, is de cantorij primair gericht op een taak in de liturgie.
Enkele voorbeelden van muziek waarin het (subtiele) verschil duidelijk wordt zijn het zingen van:
- een antwoord op een psalm (antifoon);
- een getoonzette bijbeltekst (motet);
- een -samen met voorganger en gemeente- gezongen tafelgebed.

Door de (kerk-)geschiedenis heen bestaan al heel lang cantorijen. Een voorbeeld is de Thomas cantorij in Leipzig die ooit geleid werd door Johann Sebastian Bach (1685 – 1750). Meer hedendaagse voorbeelden zijn de cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam, opgericht door Willem Vogel (1920 – 2010) of de Lebuinuscantorij in Deventer onder leiding van Kirstin Gramlich (1976).
Waar beide laatst genoemde cantorijen vooral bestaan uit geschoolde zangers, zijn er vele cantorijen waarin vooral enthousiaste gemeenteleden samen musiceren. In veel gevallen willen die gemeenteleden juist meedoen in een cantorij om op die manier actief bij de kerkdienst betrokken te zijn.
Met een groep van zo’n 15 mensen kan al heel veel mooie muziek gezongen worden uit verschillende stijlperiodes. Voorwaarde daarbij is wel, dat een goede verdeling in stemmen gemaakt kan worden zodat er meerstemmig gezongen kan worden.
Avonden met Zin en Kleur
Vier kerken in Epe, de Regenboogkerk, de Martinus geloofsgemeenschap en de Grote Kerk en de Goede Herderkerk organiseren in het seizoen 2024/2025 een serie lezingen onder het motto ‘Avonden met Zin en Kleur’. De afgelopen seizoenen waren deze avonden zeer inspirerend en druk bezocht. Voor iedereen toegankelijk.

De wensboom
De Wensboom Epe is jaren geleden opgericht door de Diaconie Hervormde gemeente Epe. Deze wensboom stond de afgelopen jaren in fysieke vorm in de Grote Kerk van Epe. Voorafgaand aan de kerstdagen kon een ieder die dat wilde een (anoniem) kaartje invullen met daarop een wens voor iemand uit zijn of haar persoonlijke omgeving of eventueel voor zichzelf. Had iemand het moeilijk? Had iemand iets nodig? Of was er een heel andere wens? Dan kon men daarover een anoniem kaartje invullen.
Die wens kwam vervolgens bij de diaconie terecht. Daar werd bekeken of er iets met die wens gedaan kon worden. Vaak ging het over iemand die het door omstandigheden financieel erg moeilijk heeft gekregen en dus wel een financiële opsteker zou kunnen gebruiken
Doe een wens voor een (ander) mens
Heeft u een vraag/wens/verzoek voor iemand? Of misschien een wens voor u zelf? Vul dat gerust in en wij proberen hulp te bieden. U kunt uw verzoek uiteraard anoniem indienen. De persoon die op basis van uw wens onze hulp krijgt, zal niet te weten door wie wij op het spoor zijn gezet.
De Diaconie Hervormde gemeente Epe beoordeelt de ingekomen wensen voor de Wensboom Epe. Wij gaan er vervolgens mee aan de slag om te zien óf en hoe we behulpzaam kunnen zijn. Alle hulp die wij als diaconieën bieden aan mensen in onze omgeving, gebeurt met de grootste zorgvuldigheid op het gebied van privacy.
Kijk op www.wensboomepe.nl
