Meere orgel

monumentaal instrument met historische waarde

In de fraai gerestaureerde dorpskerk van Epe, een rijksmonument met een zeer goede akoestiek, staat het Meere orgel in haar volle allure. Het is een monumentaal instrument met grote historische waarde.

 In de periode 1807 – 1809 werd het orgel gebouwd door Abraham Meere, een destijds zeer geacht orgelmaker. Hij bouwde ruim veertig historisch waardevolle orgels. Een aantal daarvan zijn nog bewaard gebleven, onder andere te Poortvliet, Maarssen, Twello, Rheden, Sommelsdijk en Epe.

 Het orgel werd geplaatst in een door Meere vervaardigde monumentale orgelkas op vier gemarmerde zuilen en met beelden op het orgel, vrouw met boek naast een gebroken zuil en lamp (de ‘Godsdienst’ voorstellend) en twee vazen met kinderen.

Midden twintigste eeuw werd de dispositie uitgebreid en gewijzigd naar de toen heersende inzichten. Laatstelijk was er sprake van een electro-pneumatisch tweeklaviers-orgel (27 registers) met een vrij pedaal.

Teuntje Kouffeld

Teuntje Kouffeld

Coördinator Bloemendienst
Mevr. H. Molenaar

Mevr. H. Molenaar

Coördinator ZWO
Marjolein Sterken

Marjolein Sterken

Coördinator Kinderoppas
Monique Scholten-van Norel

Monique Scholten-van Norel

Coördinator Kinderkerk
Herman Dalhuisen

Herman Dalhuisen

Coördinator organisten

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd door de kerkvoogdij van de Grote Kerk besloten tot een totale reconstructie volgens Meere’s uitgangspunten. Deze reconstructie is, onder toezicht van adviseur Stef Tuinstra, met grote toewijding en ambachtelijke inzet gerealiseerd door orgelmakerij Reil te Heerde. Daarbij is gebruik gemaakt van Meere-pijpwerk (1806) uit Vianen. Het resultaat van deze reconstructie, die in 1994 werd voltooid, is een mechanisch orgel met 28 registers, verdeeld over twee klavieren en een vrij pedaal. De kleurstelling van de orgelkas en pilaren is eveneens naar de historische situatie van 1809.

Het orgel wordt gekenmerkt door de verscheidenheid aan klankkleuren en de liefde van Meere voor tertsregisters (sexquialter, cornet, mixtuur, carillon). Samen met Meere’s specifieke intonatiemethoden geeft dit een kenmerkende, galante klank, die dit orgel uniek maakt.

Het orgel staat ter beschikking voor de begeleiding van de gemeentezang en voor concerten. Inmiddels kan worden geconstateerd dat het orgel voor de kerk, kunst en cultuur een belangrijk onderdeel is geworden van het muzikale en culturele  leven van Epe en omstreken.

Meer informatie

Alles over de geschiedenis, makers, renovators en het orgel kunt u lezen op de website van Stichting Meere orgel. Ook vindt u hier de concertagenda.