Diaconie

Helpen waar geen (andere) helper meer is.

In vroegere tijden waren er nauwelijks sociale voorzieningen. Kerken en diaconieën vormden toen een soort van sociaal stelsel. De diaconie van de kerk verleende dan meestal hulp aan de armen. Het ging daarbij vaak over mensen in noodsituaties. Zij kregen bijvoorbeeld geld of eten en drinken van de diaconie. Soms verzorgde de diaconie zelfs huisvesting voor arme mensen. Dat alles is tegenwoordig voor een heel groot gedeelte overgenomen door overheidsregelingen (lees: de verzorgingsstaat).Tegenwoordig houdt een diaconie zich dus bezig met andere werkzaamheden. Onze taak is meer ingericht op het bijspringen in situaties waar die sociale regelingen van de overheid niet toereikend zijn, of onverhoopt niet van toepassing zijn.

Hulp is financieel

De hulp die Diaconie Hervormde kerken Epe biedt is financieel. Wij doen dat in de vorm van een gift of een lening. Die is in principe altijd eenmalig en dus niet structureel van aard. Lid zijn van een kerk is geen voorwaarde, wonen in Epe is wel een voorwaarde. Belangrijk om te weten? Vertrouwelijkheid is hierbij strikt gegarandeerd. Verder ondersteunt Diaconie Hervormde gemeente Epe diverse instanties en hulporganisaties, zoals de plaatselijke voedselbank. Ook doneren we geld aan hulporganisaties die noodhulp in binnen- en buitenland verlenen.

De Grote kerk is al honderden jaren actief bezig met het omzien naar elkaar. Het verleden heeft laten zien dat sociale stelsels en de gezondheidzorg van nu te danken is aan de kerken. Uit naastenliefde werden er huizen gesticht voor opvang van armen, ouden van dagen en kwetsbare mensen. Een mooi voorbeeld binnen onze gemeente is ‘Licht in Duuster’ van de Dominee Prins stichting.

College van Diakenen

De Grote Kerk vormt samen met de Goede Herderkerk en de Sionskerk het College van Diakenen Hervormde gemeente te Epe. De diaconie is verdeeld over vier wijken. Iedere afzonderlijke kerk heeft een wijk onder zijn hoede, de wijkdiaconie, De Grote Kerk heeft twee wijken. Iedere wijkdiaconie stelt diakenen aan die vanuit de eigen kerk zitting hebben in het college van diakenen.

IHet bestuur van de gehele diaconie wordt gevormd door het college van diakenen. Dit college bestaat uit vertegenwoordigers van de afzonderlijke wijkdiaconieën van de drie kerken. Het college verschaft de afzonderlijke wijkdiaconieën de middelen om hun ambt uit te oefenen. Het beheer van de diaconie is strikt gescheiden van het beheer van de kerk. Het betreft twee verschillende rechtspersonen.

Het College van Diakenen:

  • behandelt hulpvragen en beslist daarover;
  • bespreekt vormen van hulpverlening;
  • stelt het collecterooster samen;
  • organiseert activiteiten in het kader van het diaconale werk (voorbeeld: vakantieweek Nieuw Hydepark);
  • lenigt nood bij voorkomende calamiteiten, rampen en andere onvoorziene noodsituaties.

Wijkdiaconie

De wijkdiaconie van de Grote Kerk wordt gevormd door diakenen en diaconaal werkers. Een diaken is ambtsdrager. Hij of zij wordt officieel bevestigd in een kerkdienst en legt een gelofte af. Een diaconaal werker voert taken uit op diaconaal gebied, maar is niet bevestigd en maakt geen deel uit van de kerkenraad.

De wijkdiaconie:

  • is aanspreekpunt voor particuliere hulp- en steunvragen en legt deze neer bij het college;
  • bezint zich op vormen van hulpverlening;
  • is verantwoordelijk voor informatie over collectedoelen;
  • is verantwoordelijk voor het innen van de collectegelden;
  • voert acties om geld in te zamelen voor een per jaar vastgesteld doel in de ZWO*,

De diaconie kan in voorkomende situaties ook optreden als bemiddelaar of verwijzer naar andere instanties. De diaconie verleent hulp zonder beperkingen op te leggen of onderscheid te maken op basis van bijvoorbeeld afkomst, kleur, religie, geslacht of burgerlijke staat.

Individuele hulpvragen

Individuele hulpvragen komen op allerlei manieren bij de diaconie terecht. Door een vraag van de persoon in kwestie zelf bijvoorbeeld. Door een verzoek van anderen, door een signaal van een pastoraal medewerker, of een oproep van een instantie die zelf geen oplossing weet. De diaconie kan dan een rol spelen. Denk aan het verlenen van financiële hulp bij het betalen van een hoge tandartsrekening, het aanschaffen van een nieuwe bril, of het kopen van voedsel.

Ook op immaterieel vlak probeert de diaconie daar waar nodig aandacht te geven door het bieden van een luisterend oor, door te verwijzen naar instanties die helpen bij psychische nood, activiteiten te organiseren tegen isolement of eenzaamheid. De diaconie kan in voorkomende situaties ook optreden als bemiddelaar of verwijzer naar andere instanties.De diaconie verleent hulp zonder beperkingen op te leggen of onderscheid te maken op basis van bijvoorbeeld afkomst, kleur, religie, geslacht of burgerlijke staat. Voor vragen kunt u een mail sturen naar wijkdiaconie@grotekerkepe.nl.

Wijkdiaconie

 

Hanneke Molenaar

T: 06-26 29 75 22

E: wijkdiaconie@grotekerkepe.nl